Wino wymaga odpowiedniego przechowywania, w ten sposób chronimy je przed zepsuciem.
Cenne wskazówki
- Wino rozlane do butelek podlega procesowi dojrzewania, które powinno zachodzi bez dostępu powietrza
- Butelki z winem powinny być przechowywane w pozycji leżącej
- Pomieszczenie, gdzie składujemy wino musi być ciemne, mieć odpowiednią stałą temperaturę ( 10 -12 stopni Celsjusza)
- Świetnie się sprawdza sucha piwnica bez okien lub z zasłoniętymi oknami
- Dostęp powietrza do lokalu powinien być umożliwiony, nie wolno doprowadzać do przeciągów
- Optymalna wilgotność powietrza w piwnicy powinna wynosić 65 – 80%.
- Butelki muszą być ułożone na półkach główką do ściany
- Butelka musi mieć etykietę, gdzie odnotowane powinny być informacje: rodzaj i gatunek wina, kiedy było rozlane itp.
- Nie wolno przechowywać wina w bliskim sąsiedztwie produktów o intensywnych zapachach np. cebula, kiszona kapusta
Należy pamiętać, że wino będzie lepsze, gdy zapewnimy mu optymalne warunki przechowywania.