Tarot Online

Przepisy kulinarne dla alergików

2020.03.30

0 minut i 54 sekundy

Zdjęcie stockowe

Liczba osób uczulonych na warzywa jest dość wysoka. W grę wchodzą alergeny takie jak: marchew, seler, ziemniaki. O ile dość łatwo można odzwyczaić się od większości warzyw, najtrudniej przychodzi wyeliminowanie z diety ziemniaków. Większość osób uczulonych na warzywa źle reaguje także na: pomidory, ogórki, cukinię oraz rośliny strączkowe. Czym je zastąpić?

Propozycje przepisów

Omlet kukurydziany

Składniki: 200 g ziaren kukurydzy, 20 g maki, 3 jajka, masło, sól do smaku
Przygotowanie: Ziarna kukurydzy zmiksować z mąką, jajkami i solą. Wlać na patelnię z rozpuszczonym masłem i smażyć z obu stron.

Risotto z prosa

Składniki: 100 g prosa, 10 g masła, 1 mała cebula, ½ l wody, liść laurowy, ¼ gałki muszkatołowej, pieprz, sól, słodka papryka w proszku
Przygotowanie: Proso wypłukać, osuszyć. Potem dusić na tłuszczu z pokrojoną cebulą. Pozostałe składniki podgotować. Następnie dodać proso i gotować wszystko na małym ogniu pod pokrywką około 15 minut.

Przestrzeganie diety uchroni alergika przed nieprzyjemnymi skutkami zjedzenia niewłaściwych potraw.