in ,

Przepisy kulinarne dla alergików

Przepisy kulinarne dla alergików

Liczba osób uczulonych na warzywa jest dość wysoka. W grę wchodzą alergeny takie jak: marchew, seler, ziemniaki. O ile dość łatwo można odzwyczaić się od większości warzyw, najtrudniej przychodzi wyeliminowanie z diety ziemniaków. Większość osób uczulonych na warzywa źle reaguje także na: pomidory, ogórki, cukinię oraz rośliny strączkowe. Czym je zastąpić?

Propozycje przepisów

Omlet kukurydziany

Składniki: 200 g ziaren kukurydzy, 20 g maki, 3 jajka, masło, sól do smaku
Przygotowanie: Ziarna kukurydzy zmiksować z mąką, jajkami i solą. Wlać na patelnię z rozpuszczonym masłem i smażyć z obu stron.

Przepisy kulinarne dla alergików

Risotto z prosa

Składniki: 100 g prosa, 10 g masła, 1 mała cebula, ½ l wody, liść laurowy, ¼ gałki muszkatołowej, pieprz, sól, słodka papryka w proszku
Przygotowanie: Proso wypłukać, osuszyć. Potem dusić na tłuszczu z pokrojoną cebulą. Pozostałe składniki podgotować. Następnie dodać proso i gotować wszystko na małym ogniu pod pokrywką około 15 minut.

Przepisy kulinarne dla alergików

Przestrzeganie diety uchroni alergika przed nieprzyjemnymi skutkami zjedzenia niewłaściwych potraw.

Jak zorganizować dziecku czas, gdy szkoły są zamknięte?

Jak zorganizować dziecku czas wolny w domu, gdy szkoły są zamknięte?

Skoki narciarskie w dobie pandemii!

Skoki narciarskie w dobie pandemii!