Źródłem wysokiego poziomu cholesterolu najczęściej są złe nawyki żywieniowe, nadwaga i mała aktywność fizyczna.
Jakie spożywać produkty?
W diecie powinny się znaleźć:
- chude mięso
- ryby morskie
- warzywa strączkowe
- owoce: jabłka i gruszki najlepiej z odrobina cynamonu
- kasza i płatki jęczmienne
- makarony i pieczywo żytnie lub razowe
- nabiał, jogurty i kefiry, jajka w miarkowanych ilościach
- cebula, czosnek, cykoria, karczoch
- brązowy ryż
- oleje nierafinowane, olej lniany, oliwa z oliwek, olej z wiesiołka
- orzechy, migdały
- zioła, zielona herbata, przyprawy (kurkuma)
- umiarkowane spożycie alkoholu
- posiłki najlepiej przygotować na parze lub je ugotować
Czego nie powinno się jeść?
Należy wystrzegać się:
- smażenia na głębokim tłuszczu
- gęstych sosów i zawiesin
- podrobów, tłustego mięsa
- produktów pszennych
- serów żółtych
- unikać palenia papierosów
Regularna aktywność fizyczna (w każdej formie) oraz odpowiednia dieta są znakomitym sposobem na obniżenie cholesterolu.