Ziarna kakaowca mają bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Najzdrowsze są surowe ziarna, bez obróbki termicznej i dodatków np. cukru.
Właściwości ziaren kakaowca
Ich wartości zdrowotne znane były od wieków. Szczególnym kultem cieszyły się w kulturze Majów i Azteków.
- zmniejszają zmęczenie, redukują stres
- podnoszą poziom wydzielania endorfin tzw. hormonów szczęścia
- uznawane za afrodyzjak
- wpływają na lepszą pamięć i koncentrację
- obniżają ciśnienie krwi
- poprawiają ostrość widzenia
- wspomagają funkcje serca i naczyń krwionośnych,
- bogate w magnez, żelazo, potas, cynk, chrom, miedź, selen i mangan, kwasy tłuszczowe omega-6, witaminy grupy B i C
Jak spożywać ziarna kakaowca?
Najlepiej spożywać je w jak najmniej przetworzonej postaci:
- w surowej postaci, w proszku lub skruszone ziarna
- dodać do owsianki, sałatki, muszli
- nie łączyć łączenie z mlekiem pochodzenia zwierzęcego ani z białym cukrem
Gorzka 70% czekolada smakuje zawsze wybornie!