Reneta należy do starych odmian jabłoni. Jej owoce nie wyróżniają się na tle innych okazałych i kolorowych jabłek. Skórka najczęściej posiada szarą barwę lub zielonkawą. Tylko niekiedy zdobi ją czerwony rumieniec. Co sprawia, że w ostatnich latach zainteresowanie tą odmianą jabłek zyskuje na popularności?
Zalety renety
Szara reneta posiada wiele cennych walorów:
- znakomicie nadaje się do smażenia, suszenia, do surówek i sałatek
- zawiera witaminę C
- pozytywnie działa przy awitaminozie i niedokrwistości
- zawiera antocyjany, które korzystnie wpływają na układ krążenia, pamięć i wzrok
Dodatkowe atuty
Szara reneta:
- należy do drzew długowiecznych
- jest odporna na szkodniki i choroby
- dobrze znosi mrozy
- nie potrzebuje dodatkowego nawożenia
- jabłka są łatwe w przechowaniu
Owoce szarej renety znakomicie nadają się do użytku kulinarnego. Smakoszy tych jabłek jest coraz więcej. Warto więc sięgnąć do starych książek kucharskich, w których znajdują się różnorodne przepisy na dania, ciasta i soki z zastosowaniem szarej renety.